ALIŞVERİŞ PROFESYONELLER VİDEOLAR
ALIŞVERİŞ PROFESYONELLER VİDEOLAR
TREND ARAMALAR mont yoga protein tozu bigjoy hiq

Uygulamamızı indirerek egzersizlere kaldığınız yerden devam edebilirsiniz

FİZYOTERAPİ | Başlangıç | 7 Video

Tendinit Nedir?

BÖLÜMLER

PROFESYONEL

Hilal Sultan Keten Fizyoterapist

Tendinit nedir? Tendonların inflamasyonu sonucu görülen klinik tablodur. Vücudunuzun farklı bölgelerinde aşırı zorlanma veya tekrarlı kullanıma bağlı görülebilir. Var olan akut tendinitin kronikleşmemesi için bir fizyoterapist kontrolü önemlidir.

 

Tenisçi dirseği rahatsızlığının adını tenis sporundan almasının sebebi backhand (arka el vuruşu) vuruşudur. Bu vuruşta el bileği ekstansör kasları çalışır ve bu kaslarda lateral epikondilite yapışır. Tekrarlı hareket ve aşırı stres tendonda zorlanmaya yol açar ve bu da zamanla tendinite neden olabilir. Eğer dirseğinizin yan kısmında (başparmak hizası) bir ağrı hissediyorsanız bu egzersiz programına bir göz atmanızı tavsiye ederim. Egzersizlerimiz ; ilk olarak el bileği ekstansör kaslarını gererek başladık. 5 tekrarlı 10-15 saniye beklemeli başlanabilir. İkinci olarak self release yaptık. Bunu doku yumuşayıncaya kadar yapabilirsiniz. Üçüncü olarak radial sinir mobilizasyonu yaptık. 5 tekrarlı başlanabilir. Dördüncü ve beşinci egzersizlerde el bileği ekstansörleri kuvvetlendirdik. 2 set 8-10 tekrarlı başlanabilir. Son olarak da dirençli supinasyon çalıştık. 2 set 8-10 tekrarlı başlanabilir.

 

Kalça tendiniti olarak adlandırılan aslında iliopsoas olarak bilinen ve bel omurlarından başlayarak kalçadan geçen ve kasık bölgesine doğru yapışan kasın tendon hasarıdır. Yürürken psoas kası kullanılmaktadır. Psoas kasının işi kalça eklemini esnetmek ve üst bacağı vücuda doğru kaldırmaktır. Uyguladığımız egzersizlerin hepsi iliopsoas kasının boyunu uzatarak esnetmeye yöneliktir. Egzersizlere 5 tekrarlı başlanarak, ilerleyen günlerde tekrar sayısı arttırılabilir.

 

 

Aşil tendiniti Aşil tendonu insan bedeninin en güçlü ve büyük kuvvetlere karşı koyabilen tendonlarından biridir. Aşil tendon yaralanmaları genellikle günlük yaşam ve spor aktiviteleri ile rekreasyonel aktiviteler sırasında görülmektedir. Bu tendonun yaralanması nispeten diğer tendonlara göre daha uzun sürer çünkü bu tendon bizim yürümemizi sağlar. Egzersizlerimiz de yaptıklarımız : İlk egzersizimiz Gastro Stretch egzersizi. İkinci egzersizimiz Plantar Fasya Release. Üçüncü egzersizimiz ise Eksentrik Gastro kuvvetlendirmedir. Bütün egzersizlerimize 5 tekrarlı başlanabilir. Ağrı ve rahatsızlık hissinin azalmasına bağlı olarak tekrar sayıları arttırılabilir. Egzersizleri yaparken hızlı yapmamaya, 10-15 saniye beklemeye özen gösteriniz. Hızlı yapılan egzersizler tendonu daha da agreve edecektir.

 

Medial epikondilit Medial epikondilit rahatsızlığının adını golf sporundan almasının sebebi, vuruş esnasında aktif olan kasların daha çok el bileği fleksör kasları olmasıdır. Vuruş esnasında el bileği fleksör kasları çalışır ve bu kaslarda medial epikondile yapışır. Tekrarlı hareket ve aşırı stres tendonda zorlanmaya yol açar ve bu da zamanla tendinite neden olabilir. Eğer dirseğinizin iç yan kısmında ( küçük parmak hizası) bir ağrı hissediyorsanız bu egzersiz programına bir göz atmanızı tavsiye ederim. Egzersizlerimiz ; ilk olarak ulnar sinir mobilizasyonu ile başladık. 5 tekrarlı 10-15 saniye bekleyerek başlanabilir. İkinci ve üçüncü egzersizlerde el bileği fleksör kaslarını gerdik. 5 tekrarlı 10-15 saniye bekleyerek başlanabilir. Dördüncü egzersizde eksentrik el bileği fleksiyonu çalıştık. 2 set 8-10 tekrarlı başlanabilir. Son egzersizde ise biceps curl ile el bileği pronasyonunu birleştirdik. 2 set 8-10 tekrarlı başlanabilir.

 

Patellar tendinit Patellar tendon diz kapağımız altında yer alan ve quadriceps kasının devamı olarak kabul edilen bir tendondur. Tendon infalamasyonunda diz kapağının hemen altında ağrı hissedilir. Yaptığımız egzersizler: ilk egzersizimiz quadriceps ve hamstring kaslarını germe. İkinci egzersizimiz mini nordic quadriceps. Üçüncü egzersizimiz eksentrik lunge. İlk iki egzersizimize 5 tekrarlı başlanıp kademeli olarak tekrar sayıları arttırılabilir. Son egzersizimize ise 2 set 8-10 tekrarlı başlanabilir.

 

Biceps tendiniti Biceps uzun başının tendonun iltihaplanması veya tahriş olma durumudur. Genellikle biceps tendiniti tekrarlı atma hareketlerinde ve fırlatmalarda meydana gelmektedir. Özellikle baş üstü spor yapan kişilerde biceps tendonunun ani gerilmeleri sonucunda tendonlar tahriş olarak iltihaplanmaya neden olabilir. İlk belirtiler genel olarak hastaların omuzlarında hafif bir ağrı şeklinde ortaya çıkar. Bu ağrı ilk başlarda sadece hareket halindeyken ya da bazı belirli hareketli yaparken hissedilir ancak hastalık tedavi edilmediği takdirde kronik ağrılara dönüşecektir. Ağrınız kronikleşmeden önleminizi alın ! Egzersizlerimiz ; ilk olarak biceps kasını gererek başlıyoruz. İki açıda da 5 tekrarlı 10-15 saniye beklemeli başlanabilir. İkinci olarak self release yapıyoruz doku yumuşayıncaya kadar. Üçüncü olarak eksentrik biceps kuvvetlendirme egzersizi yapıyoruz. 2 set 8-10 tekrar başlanabilir. Son olarak da konsantrik biceps kuvvetlendirme yapıyoruz. 2 set 8-10 tekrar başlanabilir.